Om den nye bibeloversættelse

 i Nyheder

Danmark har fået en ny bibeloversættelse – bibelen 2020.

Det er et forsøg på et lettere forståeligt og mere nutidigt dansk. Målet er absolut anerkendelsesværdigt.

Jeg har slet ikke dannet mig en mening om resultatet. Kun slået ned på forskellige steder. Og så bliver jeg betænkelig.

Det berømte vers fra Johannesevangeliet 3.16 hedder i 1996 oversættelsen: ”Således elskede Gud verden, at han gav sin søn, den enbårne, for at enhver som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.” Sådan siger Jesus i samtalen med Nikodemus.

I 2020 oversættelsen hedder det: ”Så højt elskede Gud verden….”

Den måde har jeg hørt verset refereret til mange gange før, men det går altså ikke.

Gud elsker nemlig ikke højt eller lavt, Guds kærlighed er i det hele taget slet ikke som menneskers, Gud elsker, som kun Gud kan. ”Sådan elsker Gud, at han…”

Forestillingen om den høje – eller dybe – kærlighed er en metafor som knytter sig til romantikkens forestilling om kærlighed. Den har sin grund i menneskelige følelser, og det kan godt være at det billede virker godt. Det er bare ikke teologisk. For Guds kærlighed har ikke sin rod i følelser, men i Guds vilje. Guds vilje til sin skabning. Følelser kommer og går og skifter farve og motiv. Viljen er i højere grad konstant. Som når man efter et godt og grundigt skænderi siger: ”Men jeg håber ikke, at du er i tvivl om min vilje til at vi finder en løsning og kommer videre sammen…” Skænderiet rokker altså ikke ved viljen Den ligger på et andet plan.

Viljen er kærlighedens organ siger Thomas  Aquinas. Derfor er noget af det smukkeste man kan sige til et andet menneske: ”Det er dig jeg vil…” og i ethvert venskab viser man det virkelighed i handling.

Vi ved straks, at identificere sådanne erfaringer med noget der tilnærmelsesvis er den ubetingede kærlighed, som vi trænger så voldsomt til for at blive menneske. Vi håber på den, leder efter den, viser den forhåbentlig også, skønt jeg bliver mere og mere klar over, at den eneste der elsker ubetinget, er Gud selv. Ikke højt eller dybt – ikke lige nu og  i morgen måske anderledes…

Sådan elsker Gud…

 

Jesper Fich op