Vil du være katolik?

Hvad gør man, hvis man er døbt i et protestantisk kirkesamfund og ønsker at blive katolik?

Man begynder at gå regelmæssigt til messe, man undersøger, hvad den katolske kirke og den katolske tro står for. Man taler måske om sine tanker med en, man kan være fortrolig med. Og man tager kontakt til en katolsk præst.

ønsker du at blive katolik

Beslutningen

Det er en betydningsfuld beslutning, som drejer sig om den enkeltes identitet som kristen, og som kræver en samvittighedsfuld stillingtagen. For nogen er det en meget ligetil beslutning, i stil med ”Jeg synes, det er det naturligste af verden, ellers ville jeg ikke gøre det!”

Men for andre er der tale om en lang modning. Det siger sig selv, at en beslutning af den karakter, ikke kan gøres impulsivt.

Der kan dybest set kun være eet gyldigt motiv: ønsket om at leve et mere autentisk liv som kristen – at ”komme nærmere Gud!” – som nogen vil udtrykke det. I et kirkeligt liv, hvor bøn, liturgi og ikke mindst sakramenterne er meget væsentlige elementer.

”Ønsket om blive katolik er ønsket om at leve et mere autentisk liv som kristen – at ”komme nærmere Gud!”.

Forberedelsen

Forberedelsestiden har den funktion, at give den enkelte anledning til at overveje sin beslutning, ”om den er rigtig”, hvor dybt den stikker, om man har ”sig selv med” – om det skridt man har for, er et udtryk for Guds vilje med mig og mit liv. Det er også en periode, hvor man kan ”fortryde”, alt andet lige er det vigtigste ”friheden” – som det hedder i optagelsesritualet: ”du har overvejet dit skridt i tro, og bedt om optagelsen af egen fri vilje.”

I Storkøbenhavn tilbyder den katolske kirke et ”konvertitkursus” som er en grundig indføring i den katolske kirkes liv og lære. For nogle vil det være en god idé at følge dette kursus, der begynder hvert år i efteråret.

Men da mennesker er forskellige og står meget forskellige steder i livet, er det nogle gange bedre med en anden løsning. Det finder man ud af i en samtale med præsten.