Hvordan er vi en synodal Kirke i mission
Menighedsrådet har bedt Hanne Gregersen om skrive en opdatering om Synodens Anden Samling ud fra de pressebriefinger, som Vatikanet udsender, en gang om ugen.
Vedlagt er første opdatering fra Hanne Gregersens hånd vedrørende synodens anden samling.
De bedste hilsener
Damián på vegne af menighedsrådet.
NYT OM SYNODEN
Fællesskab, medinddragelse, mission
”Det er en ny måde at være Kirke på”(kardinal Cupich, Chicago, i interview efter mødet i oktober 2023.)
Synodens Anden Samling
Synodens Anden Samling foregår 30 september – 27 oktober. Fra skandinavisk side deltager som i Første Samling biskop Czeslaw og søster Anna Mirjam.
Overskriften på Anden Samling er
‘Hvordan er vi en synodal Kirke i mission’
Hver søndag vil Menighedsrådet komme med et opslag, der orienterer kort om ugens forløb på mødet.
I dag kort om hvad der er sket, siden Første Samling sluttede i Oktober 2023 og om programmet for Anden Samling.
SYNTESERAPPORTEN: Første Samling sluttede med en sammenfattende beretning om arbejdet i denne samling. Rapporten har tre dele: Den synodale Kirkes ansigt – Alle er disciple, alle er missionærer – At knytte forbindelser og oprette fællesskaber. Rapporten sammenfatter ”Spørgsmål, hvor synspunkter har kunnet mødes”, ”Spørgsmål der behøver nærmere overvejelser” og ”Forslag.”.
Rapporten er oversat til dansk og findes på katolsk.dk.
16 februar 2024: pave Frans beslutter, at 10 specifikke emnet fra Synteserapporten skal tages ud af det generelle synodearbejde og behandles i tilsvarende 10 ekspertgrupper, mens Synoden skal koncentrere sig om hovedemnet ‘Hvordan er vi en synodal Kirke i mission. Begrundelsen er dels, at Synoden ikke på kort tid kan behandle disse komplicerede emner forsvarligt, dels at deltagerne mangler den fornødne teologiske og kirkeretlige ekspertise hertil. De 10 grupper skal referere til Synodesamlingen i oktober og ventes at færdiggøre arbejdet sommeren 2025.
I løbet af foråret foreligger materiale på dansk til det lokale fortsatte arbejde med hovedtemaet. SMK tager emnet op på §12 mødet.
1 maj global frist for indsendelse af resultater af det lokale arbejdet og kommentarer fra bispekonferencerne m.fl., der skal danne grundlag for udarbejdelsen af kommende samlings arbejdsredskab (Instrummentum Laboris).
30 april – 1 maj internationalt møde i Synodens regi for sognepræster fra hele verden. Jesper deltager fra Skandinavien. Mødet kommer i stand i erkendelsen af, at sognepræsten som nøgleperson i den synodale proces ikke havde været repræsenteret som sådan på Første Samling. En deltager udtrykker: ‘Synodalitet er som et nyt sprog; det er, som da vi gik fra latin til modersmålet i messen.
Nogle emner fra gruppereferaterne: Den synodale arbejdsform – at være lyttende i stedet for debatten. Samarbejdet med lægfolket, lægfolkets pastorale medansvar. Sognepræsten mellem biskop og ‘Folket’ i Kirkens sendelse. Det kollegiale samarbejde mellem præster. Samarbejdet i de repræsentative organer som MR og PR. ‘Formation’ til Synodalitet. At gå fra at være en hovedsaglig ‘bevarende ‘Kirke til en Kirke i sendelse til verden – med speciel omsorg for udkanterne og de marginaliserede. Medinddragelse af unge, forståelsen af de unges verden må komme fra de unge selv.
I juli bearbejdelse i synodesekretariatets regi af de indkomne beretninger fra bispekonferencen mv. Konklusionerne er ”en levnene Kirke i bevægelse” med glæde over og tilegnelse af den synodale proces mange steder. Det bemærkes især ”Dette års arbejde…har bidraget til en forståelse hos de troende af, at denne synode ikke handler om at få løst dette eller hint problem, men om Synodalitet og om at gå ind i en dynamik, der indebærer pastoral omvendelse, en livsstil, og en måde at leve Kirkens sendelse på, i tillid til at Helligåndens hjælp og støtte.
Der var også et ønske om – især gennem bøn – at knytte den synodale proces tættere til forberedelserne til det kommende Jubilæumsår.
Endvidere noteres, at synodens arbejdsform -‘The coversation in spirit’, den ‘åndelige samtale’ har vundet generelt indpas i måden at arbejde på i kirkens liv. Det er, hvad pave Frans kalder ‘ Den smukkeste gave, der er kommet fra af Synoden’.
9 juli foreligger Instrumentum laboris – Anden Samlings arbejdsredskab, udarbejdet på grundlag af de nævnte indkomne beretninger og kommentarer.
16 september offentliggør Synodesekretariatet i Rom deltagerliste, program og arbejdsmetode for Anden Samling. Det bemærkes at antallet af ikke-katolske deltagere er øget med fire på grundlag af den store interesse fra andre kirkesamfund. Der var udelt glæde sidste år for den indledende retræte, og mødet indledes også i år med en to dages retræte, og i år indlægges tillige en retrætedag 21 oktober med votivmesse til Helligånden som forberedelse til udfærdigelse af Samlingens slutdokument. Arbejdsformen på selve mødet er som sidst en blanding af arbejde i mindre grupper og fællesmøder. Der arbejdes med fem moduler, på grundlag af Instrumentum laboris. Mødet indledes og afsluttes med højtidelig pavemesse på Peterspladsen. Som afslutning på retræten og begyndelse på det egentlige arbejde vil der være en bodsvigilie 1 oktober med pave Frans i Peterskirken, som sendes i tv og er åben for alle. Der er desuden en økumenisk gudstjeneste 11 oktober, på 62-årsdagen for andet vatikanerkoncils åbning, det koncil, der betød et nybrud i det økumeniske arbejde. Også som noget nyt kommer der fire offentlige pastoralteologiske møder med hver sit centrale emner fra Synodens dagsorden.
—————————-
Alle relevante tekster kan findes på engelsk på www.synod.va.